25 may 2011

Passeu a formar part dels referents clàssics

El primer dia de classe de Referents Clàssics vos vaig dir que la nostra civilització devia molt als grecs i romans perquè ens havien proporcionat idees sobre l'organització de la societat, ens havien comunicat les seues respostes als problemes del ser humà, ens havien llegat la seua forma d'ordenar les ciutats i l'espai, els seus codis de conducta, els seus patrons de bellesa artística, ens havien commogut amb la bellesa de les seues paraules, en definitiva, ens havien transmès la vida. Una civilització, vos vaig dir, no és només diners i poder, i encara que els grecs van ser grans homes de negocis i els romans van construir un vast imperi, si no hagueren fet més que això, ara estarien tan morts com altres grans imperis; si encara viuen a través de nosaltres és perquè es van adonar que la civilització significa educació, la vida de l'esperit.

També vaig citar unes paraules del filòsof emperador Marc Aureli “El canvi és la font de la continuïtat de la vida”, i aquest ha sigut el punt de partida de l’assignatura de Referents Clàssics que ens ha portat a entendre que el nostre llegat es com una llavor immortal capaç de germinar sempre una nova eclosió. I ha sigut precisament aquestes ultimes aparicions el nostre objecte d'estudi i com que el cinema és el gran faulador del nostre temps, ens hem centrat en ell, sense oblidar altres camps artístics.

Per acomiadar-me de tots vosaltres he volgut fer-vos un xicotet homenatge perquè a partir d’ara també formeu part dels Referents Clàssics, així quan tinga que explicar als propers alumnes el concepte de resemantització icònica no recorreré a la nova lectura que des del cinema es fa de la Escola d’Atenes sinó que vos ficaré a vosaltres com a exemple.




Andrea, Mireia, Lara, Sara, Esther, Sheila, Alba, David, Santi, Ana, Azza, Marta, Itziar, Marina i Pablo ha sigut un gran plaer donar-vos classe; vos desitge el millor per al futur. IN AETERNUM (en el meu estimat llatí) o en paraules del cinema “Hasta el infinito y más allá” (Toy story)

No hay comentarios: